dilluns, 18 de maig del 2009

Mersad Berber

Una retrospectiva que s'acaba el 24 de Maig




Les darreres propostes del Caixaforum són autèntics regals:Pa d'Àngels, Mir, Barceló, l'arquitectura de Rogers, Zabaleta...
De tot plegat la que més m'ha sorprès ha sigut...
Mersad Berber. Retrospectiva
Caixaforum Barcelona. Sala 2.
Mersad Berber és un pintor, il·lustrador, dibuixant, escenògraf, un artista d'origen bosni que domina diverses disciplines i que als darrers anys ha viscut a Zagreb allunyat de la voràgine artística mundial. La seva obra veu de la fascinació de mestres de la pintura com Velázquez, Goya, Ingres o Géricault. En el seus quadres també si reflecteix petits detalls que ens il·lustren que l'autor no defuig de l'herència culturals dels balcans ni tampoc de la influència bizantina. Berber juga amb el collage, les textures, els detalls, els gestos, els colors càlids...La seva obra retrata el pas del temps i l'efímer que són les coses. Però també hi ha icones que es repeteixen de forma volguda com el cavall: oprimit, caigut, desbocat són un símbol dels pobles dels balcans i de la seva transformació política a través de guerres i conflictes fins arribar al moment actual. Els mites també hi són present com el quadre dedicat a Dèdal.
El més interesant és veure l'evolució de les temàtiques i tècniques d'aquest autor ha través del temps. S'hi exhibeixen també algunes de les seves darreres obres. Són sèries d'impressions digitals a mig camí dels models clàssics i la tecnologia moderna.
Quan parlem d'art contemporani s'ha caigut molts cops amb l'error d'associaciar-lo en art abstracte o amb l'art que molts museus d'Art Contemporani han exhibit als darrers temps. Per això és un plaer que el Caixaforum aposti per diverses propostes i ens apropi un artista europeu absolutament interesant i desconegut i ens pregutem com és que artistes contemporanis com Berber s'hagin exposat tant pocs cops al nostre país.
Una interesant retrospectiva. Recomenable.

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails